tisdag 4 september 2012

När vi läste boken i klassen tillsammans så uppfattade jag boken som outvecklad, oklar och obehaglig.
Anledningen till min negativa uppfattning var för att jag alltid har haft en "fobi" för den sortens böjda, konstiga och mörka illustration. Handlingen i sig var också ensam kall och mörk, vilket då inte gick ihop med mig som är raka motsatsen, och ogillade därför handlingen.
Senare under lektionen när vi gick igenom detaljerna i både bilderna och texten så började jag så småningom förstå budskapet och vem/vilka boken riktade sig till. 
Vi kom då fram till att hunden som ofta lämnar Hanna ensam i huset var en förälder (antagligen pappa eftersom han på en bild hade hatt, käpp och portfölj). 
Senare dyker en ekorre med en varm röd färg upp i bilden som kanske skulle föreställa socialen eller någon annan hjälp. Hon tar på sig sina kläder som hon har stickat (föreställer hennes erfarenhet) och går ut i snön med fåglarna (vänner eller annan hjälp), hon ser då huset "brinna som en blomma" vilket då enligt oss ska föreställa hennes dåliga förflutna som hon lämnar bakom sig. hon vandrar ensam genom natten och hittar till sist ett nytt hus med andra fördelar. När hunden ringer för att träffa henne väljer hon själv när hon tycker att det passar, istället för att låta någon annan bestämma över henne. Hon fick det bra till sist och det visar sig vara ett lyckligt slut. 
Hej då! // Aylin aka Lejonpajen

2 kommentarer:

  1. När jag läser din beskrivning av hur vi läste och talade om boken tillsammans så får jag en känsla av att du tyckte bättre om den efter samtalet än före? Kändes boken mindre obehaglig och kall när det visade sig att det väl finns ett "lyckligt slut"? Det är intressant att fundera över hur man uppfattar en bok, och om man kan ändra uppfattning om den tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Jo, din uppfattning var rätt. Jag gillade boken mer efter att vi pratade om den. Som sagt så förstod jag ungefär vad budskapet var.
    Ja den kändes faktiskt mindre obehaglig och kall efteråt:)

    SvaraRadera